To skritt frem og tre tilbake

God morgen godtfolk; long time no see….., men håper alle har det bra der dere er på tross av unntaktstilstand.

Som dere sikkert forstår har jeg hatt en skikkelig skrivetørke. Først og fremst av “naturlige årsaker”; helsa. Deretter kom jeg bare ikke i gang igjen, skrivelysten uteble rett og slett uten noen spesifikk grunn. Uansett; jeg hadde jo et innlegg der jeg skrev om at ryggen hadde gitt meg noen utfordringer, men at jeg var på bedringens vei og var i full gang med gjøremål, ikke lest? du finner det HER

Men Eva var ikke lenge i paradis. Det tok ikke mange dager før jeg lå horisontalt igjen, med de “gode gamle” ryggkrampene som jeg trodde var historie etter at jeg opererte nakken for 3 år siden. Kort fortalt har jeg flere nakkeprolapser, noe jeg har hatt i mange år og som har medført kramper i ryggen, bak skulderbladene, nummenhet i armene osv. Ryggkramper er en utrolig smertefull tilstand og pågår over dager og av og til uker, er bare skikkelig opiater som hjelper til en viss grad, men blir jo i en “ikke fungerende” tilstand. Uansett, etter utredning fikk jeg en operasjon der to dårlige skiver med prolapser (de to verste) ble fjernet, og trykket på nerven forsvinner. Skiven blir erstattet av et lite implantat som gror fast. I mer enn to år var plagene så å si borte, før det var på’n igjen sist sommer. Og igjen nå, denne gangen langvarig. Det er mye smerter og jeg er ikke mye tess når disse periodene kommer. I tillegg blir jeg mentalt helt satt ut, er fryktelig tungt å ta innover seg at operasjonen ikke ga varig resultat. Men jeg har nå fått henvisning og skal på ny runde med utredning. Får bare krysse fingrene og håpe på varig bedring på en eller annen måte…….

I skrivende stund føler jeg meg rimelig bra, bare småtteri av plager som en må regne med i en snart 59 år gammel skrott. Og har siden påske kost meg med fint vær og daglige turer i skauen som jo er noe av det bedre de fleste av oss kan gjøre; komme seg ut og være i fysisk aktivitet. Noe treningsstudioperson er jeg definitivt ikke, men liker meg veldig godt ute både på ski og barmark. Gleder meg nå til å komme tilbake til hytta til helga med lange og fine skiturer i vårværet.

Men selv om jeg har hatt “skrivetørke” har jeg pusla med litt av hvert. Blant annet brødbaking. Jeg forsøkte meg på en surdeigsstarter, det fikk jeg ikke til. Gode råd og oppskrifter mottas med takk! Men har begynt å bake et eltefritt brød som jeg etterhever i hevebolle og steiker på pizza stein. Det blir fantastisk godt og tenkte jeg kunne dele denne oppskriften (2 brød) med dere:

 

 • 400 g steinmalt hvetemel
 • 300 g emmermel
 • 200 g speltmel
 • 100 g havregryn
 • 50 g linfrø
 • 1 ts salt
 • 1 ts tørrgjær
 • ca 7-8 dl kaldt vann
 • ca 1 dl olivenolje
 • 1 ts akasiehonning

Her er det bare å slå sammen det tørre og spe med væske til en passe deig, den skal være litt klissete. La stå til heving i 8-20 timer. Slå sammen, ta over i en godt melet hevekurv (fås bl.a. På Chlas Olsson)  og etterhev i 0,5-1 time. Så hvelver jeg den over på en bakespade og vipper den inn på bakestenen på bakestenprogram (den gir 300 grader). Lar det stå i ca 30 min, jeg liker at brødet får ordentlig god skorpe, men denne bakeformen er jo rask. Om dere ikke har bakesten/bakestenfunksjon, tipper jeg det går rimelig greit å steike m full guffe på steikeovnen (ikke grill da 😂)….

Blir et kjempegodt brød og jeg bytter ut tørrvarene litt etter hva jeg har, sist tok jeg i litt gresskarkjerner. Jeg oppbevarer ikke brødet i plast. Syntes definitivt det er best å bare ha det i et klede eller bivoksark. Om du fryser brødet må du jo pakke inn i plast, men om du setter det frosne brødet inn i stekeovnen på 100 grader i en halvtimes tid, er det som nybakt igjen.

Nå er jeg straks klar for ny dag på hjemmekontor som jeg syntes begynner å bli litt “traurig”, men sørger for et avbrekk midt på dagen slik at kroppen og hue skal fungere.

 

Ha en fin dag folkens, nok en nydelig sommerdag, så bare nyyyyyt! xoxo, Lise

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg