Sleiken

Neida, det har ikke noe med hårsveis å gjøre, heller ikke varianter av hva vi kan slikke på………. Men i dag har Mr T og jeg hatt middagen vår ved Sleikebekkdammen, eller “Sleiken” som det omtales som.

En perle av et sted der grunneierne har gjort og gjør en fantastisk innsats for at dette skal være et rekreasjonsområde for byens befolkning. Det er i tillegg et teknisk kulturminne med 250 år historie fra gruvedriften i området og den eneste dammen utenfor fredningsområdet Kongsberg Sølvverk. Dammen er “truet” av å bli tømt da det ikke prioriteres å sette den i stand. Der er det gapahuk, med ved og masse utstyr og tilgjengelig. I tillegg er det nå satt opp lavvo som kan leies kostnadsfritt, men må reserveres (eks på FB siden som referert til). Det er opprettet en egen FB side “Bevar Sleikebekkdammen” der det er et høyt engasjement for dette kulturminnet og problemstillingen er beskrevet mer enn hva jeg kan vie spalteplass til her. Ville være en tragedie om dammen blir et gjørmehull……

Uansett; en god kombo med å komme seg på tur, flytte seg vekk fra middagsbordet i heimen og heller innta den i naturskjønne omgivelser. Bålplass, bord og krakker i gapahuken og Skrimfjella i det fjerne. Når vi i tillegg er velsignet med gode temperaturer, sol, firbeinte som får en flott luftetur og fin labbeløype inn dit; -kan ikke bli bedre! (avstand fra parkering er 2,1 km, litt stigning, men godt for muskulaturen i stussen!)

Så da blir det jo litt inspirasjon til “bålmat” da 🙂 I dag ble det fisk i aluminiumsfolie med creme fraiche saus, preppa hjemme på 15 min og putta i sekken. Sikkert noe de fleste har forsøkt i en eller annen variant, utfordringen er at grønnsakene og fisken ofte har litt forskjellig steiketid. Så her gjelder det å dele opp innholdet i forholdsmessige størrelser slik at alt får riktig steiketid. Mine fiskepakker inneholdt:

 • 150 g lakseloin
 • 150 g flyndrefilet
 • 50 gram scampi
 • 1 gulrot i tynne staver
 • 4 små poteter i tynne skiver (som til fløtegratinerte)
 • 2 vårløk, passelig delt
 • 1 stor/2 vanlige champignon delt i “båter”, ca 10
 •  1/2 søt paprika i tynne biter
 • 1/4 rødløk delt i smale båter
 • en dæsj smør, salt pepper + en sitronskive

Jeg tar dobbelt lag med aluminiumsfolie (i tilfelle rift) og “snurrer” folien på toppen og sørger for at den er tett. Steketid på bålet er ca 10 min. Fisken legger jeg på toppen av grønnsakene slik at den ikke får den sterkeste varmen. Resultatet var suveren fisk og “al dente” grønnsaker, helt perfekt!

Tørr, fin ved i gapahuken

Jeg hadde i tillegg med en liten “creme fraiche saus” som er veldig godt til:

 • 1/2 beger creme fraiche (gjerne lett)
 • 1 ss sitronsaft
 • 1 ts sukker
 • 1/2 ts pepper
 • 2 ss hakket frisk basilikum
Enkelt og knakende godt!

Er bare så deilig å komme seg ut når det er mulig. Skiføret her i “lavlandet” begynner å bli på hell og det er en mellomperiode nå hvor det kan være litt mye snø til å gå uten ski og da gjelder det å finne steder som det er mulig å ta seg frem til.

Hyggelig tur, flotte omgivelser, god mat og et følge som fyra bål, spiste og prata i telefonen resten av tiden. Er’e mulig a??? Heretter er det fullstendig telefonforbud på Mr T om han vil ha med meg på tur. Ellers får’n lage fiskepakka si sjøl, gå aleine og prate med gud-hvem-vet til krampa tar’n!

Snart helg og påskeferie folkens, er menyen klar? Her er det planlagt meny både for hytte og telt (om været tillater det siste) og deling av både turer og mat kommer i fortsettelsen!

Ha en fin dag og bruk omgivelsene i finværet, i morra blir det regn…..! xoxo, Lise

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg