Pre sekstiårs krise???

Det er helt riktig at jeg kan telle noen korte uker til jeg blir 60, men at jeg har 60 års krise????

Det kom lynkjapt fra min kjære og munnrappe datter etter at jeg fortalte at jeg hadde fått en liten lyske skade og lattermildt sa; «er ikke verst å få »idrettsskade» for første gang i livet rett før jeg fyller 60😅 var jo egentlig på tide». Da ble jeg møtt med at; «sånn er det når en kommer i 60 års krisa -og 60 er de nye 40, så stemmer det, 40 års krisa er blitt til 60 års krisa». Ja, ja……. er enig i at jeg har trent/mosjonert rimelig mye siste året, men det er vel heller et resultat av «helse krise» i kombinasjon med «Korona krise», slik jeg ser det da……..😉 Men at 60 er de nye 40, ja det kan jeg leve med!!! Lyske «skaden» kom nok som et resultat av mye skigåing i påsken, så jeg har vært litt begrensa denne uka. Har funka greit å sykle, men tror at skia skal få hvile til jeg er symptomfri. Kan være langvarig, så blir litt rolig nå en stakket stund.

Men «60 (40) års krisa» vil definitivt fortsette, «feirer» om noen dager 1 årsjubileum på sist jeg lå neddopa på grunn av ryggen, så fysisk aktivitet er «medisin» bedre enn noe💃💃💃👍

Men det er helg folkens! Hvorfor ikke lage en aldeles nydelig helgehøne (er kylling da…) i morgen eller søndag?

Deler derfor en nydelig kyllingrett med dere. Den var ment som «Påskehøna», men kom ikke på bordet før 2 påskedag.

Er det en råvare som alltid blir bra så er det hel kylling og den lages i mange varianter gjennom året her i huset. Her er det en relativt enkel og utrolig velsmakende oppskrift som har blitt en «slager» her:

 

Helstekt helgekylling (minst 4 pers)

 • 1 kylling (ca 1,5 – 2 kg)
 • 4 gulerøtter
 • 20 aspargesbønner/brekkbønner
 • 10-15 perleløk
 • 8 hvitløksfedd
 • 2 ss Dijon sennep
 • 3 ss olivenolje
 • 2 sitroner
 • 500 g små poteter
 • 1-2 dl kyllingkraft (ev vann med kyllingfond)
 • 3 dl fløte
 • 500 g jordskokk
 • 2 dl grovt havsalt
 • salt, pepper
 • 1 potte salvie

 

Til servering

 • god olivenolje
 • urter (salvie, timian, bladpersille)

Forvarm ovnen til 180 grader. Ta kyllingen ut av kjøleskapet og la temperere i ca 30 min. Dryss over godt med salt og pepper og gni inn i kyllingskinnet. Vask, rens og skrell grønnsaker (ikke jordskokken, bønner & potetene). Gulrøttene deles i jevnstore biter. Legg grønnsakene i en ildfast form (ikke jordskokkene, bønner & poteter), legg kyllingen over. Del en sitron, press ut saften og bland den med sennep og olivenolje. Del den andre sitronen i båter og “stapp” inn i kyllingen sammen med en halv bunt salvie. Pensle kyllingen med sennep og sitronblandingen.

 

Klar for steikeovnen

 

I en annen form fyller du havsalt og spre jordskokken over. Sett både kyllingformen og jordskokkene i ovnen. Etter 30 min fyller du kyllingformen med kyllingkraft og legger i potetene og aspargesbønnene. Etterfyll med vann om det ser ut til å bli tørt. Stek i ytterligere 30 min og mos hvitløksfeddene med en gaffel i forma og hell over fløte. Stek i 10-30 minutter til, avhengig av størrelsen på kyllingen. Stikk en kniv inn mot lårfestet og om kraften er klar er den ferdig. Alternativt kan du bruke steketermometer; Kyllingen bør ha kjernetemperatur på minst 68 °C. På 75 °C er den helt gjennomstekt. Jordskokkene skal steke ca 1 time (+) avhengig av størrelse. Kjenn med en kniv om de er møre.

 

Bon Apetite

La kyllingen hvile noen minutter før servering. Smak til sausen med salt og pepper. Del jordskokkene i 2 når de er ferdige og drypp over olivenolje og urter. Jeg brukte kun salvie, både til å drysse over jordskokkene og kyllingen før servering.

Retten får en nydelig smak av sitrus, sennep og salvie. Enjoy!!!

Må legge til at noen får en ganske heftig tarmreaksjon av jordskokk. Jeg syntes jordskokk er helt nydelig, men etter den søte kløe kommer den sure svie hos meg………😝 Bør helst forskanse meg i eget rom et døgn etter jeg har spist det, men det er verdt det, av og til ihvertfall.

Ha en fin helg folkens, det blir fint vær og endelig rimelig vindstille! xoxo, Lise

(Del gjerne innlegget☺️)

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg