Økedager

God palmesøndag, ja håper den er god 🙂

Her i fjellheimen er både gåtur og skitur unnagjort. Været var best i morgentimene, så ut tidlig mens sola skinte. Nå har det skyet til, er litt snø i lufta og jeg koser meg med innendørsaktiviteter. Hjemmebakt brød i steikovnen, og jeg sitter jo her å taster……. Mr T, som forøvrig fyller år i dag, har reist for å trene hunder. Ser ikke bort fra at det blir en liten økt på Netflix på hu her etter hvert, koser meg med å ligge strakt ut med film/serier.

Denne bloggen blir jo mer og mer en matblogg, men jeg regner jeg med at det kommer litt annet innimellom når det er tid for det. Nå er jeg i en periode med “økedager”;  kan bare ikke få nok mat!  Jada, vet at økedager er forbundet med amming (I’m far off….) og finner ingen annen forklaring når jeg googler heller, men er blitt fortalt at du kan ha økedager når du har høy fysisk aktivitet over tid og kroppen trenger påfyll (kanskje finnes det et annet ord for det?). I hvertfall har matlysten kommet mer enn jeg ønsker, er helt ustoppelig!! Og nå som det er påske, får jeg bare trøkke i meg til det tyter ut av øra, sørge for å gå litt av det av meg på ski og heller bake knekkebrød og spise grøntfor igjen når hverdagen kommer.

Som nevnt er menyen rimelig planlagt for påsken, mye snaddermat!! Så da tenkte jeg at jeg skulle dele litt oppskrift med dere igjen da:-) I går hadde vi kyllingconfit. Confit betyr at kjøttet er behandlet og kokt i fett. Helt greit å lage fra bunnen av, men sjøl tar jeg en liten snarvei og kjøper den som er ferdig preppa og kun skal steikes en liten halvtime i steikeovn. Litt mer tid med tilbehøret. I går lagde jeg løk og timianstekte poteter, basamicosaus og rødbetsalat som tilbehør. Den komboen funka som bare det og ble et nydelig måltid. Oppskriftene er basert på 2 pers.

 

Kyllingconfit 

 • Tilberedes som angitt på pakka. Jeg stekte de samtidig med potetene, men ga de 5 min på høy temp etter at potetene var tatt ut.

 

Løk og timianstekte poteter

 • 4 stk poteter, kokefaste
 • 1 stk gul løk i skiver
 • 2 fedd hvitløk i tynne skiver
 • noen stilker timian
 • ¼ dl solsikkeolje
 • 25 g godt smør
 • salt* og pepper*
 • ½ dl kyllingkraft (jeg kjøpte ferdig kyllingkraft)

 

Skrell og skjær poteter og løk i 0,5 centimeter tykke skiver, hvitløk i tynne skiver. Varm stekepanne. Tilsett olje, og stek løk, hvitløk og poteter på sterk varme. Tilsett smøret, og stek videre til potetene og løken får en gyllenbrun farge. Dette kan med fordel gjøres i to omganger, for smakens skyld. Krydre med timian, salt og pepper. Ha alt over i en ildfast form, og press det godt sammen. Hell over kraft eller vann. Sett formen midt i en forvarmet ovn på 200 grader, og stek videre i 30 minutter.

Potetene klare for steikeovnen….. Veldig god potetvariant 🙂

Rødbetsalat

Rens og pakk hver rødbete inn i aluminiumsfolie. Bak rødbetene i ovn ved 200 grader i ca. 1-1 ½ time avhengig av størrelsen på betene. Sjekk med en spiss kniv underveis om de er møre, kniven skal gli lett inn. Avkjøl betene i 20 minutter eller til de er kalde nok til at du kan ta i dem. Skrap av skallet, det kan gjøres under rennende kaldt vann. Tips når du jobber med rødbeter er å bruke engangshansker, rødbeter setter veldig kraftig farge på hendene som det tar lang til å vaske vekk.

Rist hasselnøttene i en tørr stekepanne over middels høy varme til de blir gylne og skallet sprekker. Hell nøttene over på et kjøkkenpapir + kjøkkenpapir over nøttene og gni av skallet. Det gjør ikke noe om litt av skallet sitter igjen. Grovhakk hasselnøttene.

Skjær betene i jevne båter og fordel skivene utover to tallerkener. Drypp olje, honning og balsamico over skivene, og krydre med salt og pepper. Dryss over timian, baby leaf og hasselnøtter.

 

Balsamicosaus

1 sjalottløk, finhhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

1 ss smør

1 ts tomatpure

2 dl kyllingkraft (siden jeg hadde kjøpt det, ellers er det greit med oksefond som blandes ut i vann)

1 dl rødvin

4 ss balsamicoeddik

2 ss soyasaus

1 laubærblad

litt frisk timian

smak til med litt sukker og pepper.

Fres sjalottløken og hvitløk i 1 ss smør, til løken er blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter, og ha deretter i rødvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft  og krydder. Kok opp og la sausen koke inn til ca. halvparten. Smak til underveis, og tilsett eventuelt vann, soyasaus, balsamicoeddik eller sukker hvis du synes det trengs. Rett før servering siler du sausen og rører inn 1 ss smør og smaker til med nykvernet sort pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Hvis du likevel synes at sausen er litt tynn kan du tilsette litt brun maisennajevner. Jevneren har litt “ettervirkning” så ta litt og litt og vent til du får den konsistensen du vil ha.

 

La sausen koke godt for å koke den inn…..

 

Som nevnt, dette tar litt tid, men er verdt det! Bon Apetite!!

 

 

 

Må ha med et bilde fra gårsdagens fjelltur. Helt nydelig, men godt med vind rundt øra!

 

Så ser det ut til at det blir relativt bra vær fremover, håper og tror at det kan bli telttur fra onsdag til torsdag om det ikke endres radikalt.

Kos dere videre i påsken også kommer jeg på igjen om en liten stund! xoxo, Lise

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg