Når vi drikker Portvin på efta’n

Sånn blir det når en har en hel helg å ta av; da produseres det mat og nye retter, det blir plass til egentid, sosiale treff med venninner og av en eller annen grunn kommer skrivekløa; jeg koser meg med å skrive blogginnlegg når alt er heeelt rolig rundt meg, -og inni meg. Og når det vanker en hyggelig kommentar eller to på blogginnlegg er det ikke tvil om at det gir litt ekstra “boost”!! Det er slik at jeg må være i “mood” for å skrive og den er ikke nødvendigvis nærværende i “everyday life”. I natt ble nattesøvnen litt “forstyrret” av “tankespinn” om alt og intet , så nå sitter jeg like gjerne foran pc’n med musikk på Sonos’en og blir tatt til forskjellige steder, stemninger og minner. Men heller det fremfor å kaste meg rundt i senga i time etter time……selv om jeg i følge klokka burde vært langt inn i rem søvn.

Det har sine fordeler at alderen gjør sitt inntog; hormonbalansen er mer i vater og følelser blir mer avdempa (med individuelle variabler). Testeronet kjemper med plassen til østrogenet med resultat av et “flatere meg”. Jeg har vært en av de som har vært på toppen av skalaen av hormoner og var så premenstruell når “egga løsna” at jeg ble Dr Jekyll and Mr Hide og måtte holde på puppene når jeg gikk trapper ( til tross for at særs store antributter har jeg aldri hatt)……. Jeg har virkelig stor medfølelse med unge under pandemien som “fratas” opplevelser og å kunne leve ut sine hormonelle emosjoner. Takk løkka at jeg ikke er der, hadde vel fått mer bøter enn jeg kunne betale for! Så godt er det å kjenne en stor glede av små, men viktige “happeninger” med fravær av østrogen og inntog av testosteron som balanserer behovene hos oss som begynner å bli godt over “middagshøyden”.

Etter skitur på fredag ble jeg og Mrs A og jeg enige om å ta et lite glass vin på efta’n. Erfarer at noe forskyver seg litt med åra, er veldig hyggelig med et lite “førmiddagsglass” isteden for å dingle langt utover kvelden og natta……..(kan jo fortsatt skje det også da, men relativt sjeldent). Men vi fornekter oss ikke på jente-hytteturer, da klokka kan bli 04 og 05 på morrakvisten om vi er i stemning for det.

Men så fikk jeg lyst til å gjøre dette glasset til litt ekstra. Jeg var ute å spiste med Mr T tidligere i uka og vi delte en nydelig dessert som jeg fant ut at jeg skulle prøve å kopiere. Det gikk riktig så bra og da ble det “Krydderkake med blåmuggost, rødvinskokte rosiner & portvinssirup” a la Marlene’s bistro. Ikke sikkert at de vil innestå for min oppskrift, men i henhold til mine smaksløker traff dette rimelig bra. Og min kopi er som følger:

 

Krydderkake

 • 150 g mykt smør
 • 300 g brunt sukker
 • 2 ts vaniljesukker
 • 4 stk egg
 • 3 dl hvetemel
 • 2 ts bakepulver
 • 2 ts malt kanel
 • 1 ts malt ingefær
 • 0,5 ts malt nellik
 • 0,25 ts malt kardemomme
 • 0,5 ts malt allehånde
 • 50 g valnøttkjerner (kan utelates)

 

Forvarm stekeovnen til 180 ºC.  Rør smør, sukker og vaniljesukker luftig. Ha i ett og ett egg og rør godt mellom hvert egg. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt. Vend inn valnøtter. Fôr en brødform med bakepapir og hell i røren. Jevn ut overflaten med en slikkepott. Stek kaken i ca. 60 minutter. Sjekk om den er ferdig ved å stikke en liten trepinne eller pinne midt i kaken. Henger det fortsatt røre på pinnen, må kaken steke litt lenger, men heller ikke for lenge, da kan den fort bli tørr. Et tips til litt tørr kake er da å eventuelt dynke litt i portvin, det gir en saftig og god kake!

Portvinssirup
60 g sukker
110 g god portvin

Kok sukker og portvin i en kjele, og kok det inn til cirka halv mengde, ca 30 min v middels varme. Avkjøl.

Rødvinskokte rosiner

2 dl rosiner dekkes av rødvin og kokes/varmebehandles til rosinene er myke og har trukket inn rødvinen.

Til denne retten brukte jeg “Selbu blå”, men her kan mange typer blåmuggost brukes ( av lojalitet bør osten være norsk da…. :-). Og selvfølgelig med følge av et godt glass Portvin. Min favoritt er Maynard’s 20 Year Old Tawny Port. Den finnes i basisutvalget til Vinmonopolet.

Se på denne lekkerbisken da folkens, trur dere vi kosa oss eller? Dette smaker bare heeeelt nydelig og blir definitivt en gjenganger hos meg i fortsettelsen. Komboen med å ha litt smått å spise og i tillegg å ha hyggelig selskap og gode samtaler;  Det kaller jeg venninnekvalitetstid! Om dere ikke har sett “søstrene” på NRK 1; det er Mrs A og meg om 20 år!!! Jeg “dauer” av latter…… 🙂

Til alt overmål tok vi et lite ettermiddagsglass i går også. En liten tur til byen for litt ærender (kan fremstå som shopping), avrunda med litt tapas eller suppe (spiseplikt for et glass eller to) på Paradoxe (jeg kan ikke forstå at det ikke er overfylt på en lørdags ettermiddag, hvor er folk hen a?). Da har det sosiale behovet fått påfyll og det var greit å lande i sofaen med tv og litt enkel enkvinnes mat på kvelden. Det kommer  en oppskrift på det etterhvert også!

 

Kan’ke be om en bedre helg jeg!!! God søndag til dere alle! xoxo, Lise

NB! Hyggelig om innlegg deles 🙂

 

3 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg