Et heilt vanlig brød….

MHva er vel bedre enn et godt hjemmebakt brød! Men om du ikke har en “sikker” oppskrift er det ikke alltid det blir like vellykket. Det finnes så mange typer brød at jeg går meg helt vill i jungelen av oppskrifter. Surdeigsbrød, eltefrie brød, grytebød, brytebrød og jeg veit ikke hva. Har heller ikke oversikt over hvor mange mislykka brød jeg har bakt; surdeigsbrød er gitt opp foreløpig, men har finni fram til noen eltefrie grytebrød som jeg syntes er bra, oppskrift på et av de har jeg lagt ut tidligere, det finner du her. Men det krever planlegging, 12 timer eller mer. Jeg er også glad i veldig grovt brød, men ofte blir de altfor for “tunge”….. Kjøpebrød duger bra av og til, men blir litt “lei”…..

I påsken fikk jeg lyst på et “heilt vanlig brød”. Dvs et brød som du lar heve en normal time, baker ut, etterhever og steiker. Liksom mer i en helhetlig prosess og om du setter deigen på morra’n har du nydelig ferskt brød til lunsj. Da tar en det en har av mjøl i skuffen. Men en ting har jeg lært av min svigermor; ha alltid rugmel i brødet slik at det holder seg “saftig”, så det er alltid i skuffen både hjemme og på hytta. Så jeg bakte da et “heilt vanlig brød” som ble utrolig luftig, sabla godt og med sprø skorpe og jeg tenkte jeg skulle dele dette med dere.

 

Et heilt vanlig brød (2 stk)

 • 7,5 dl vann
 • 600 g hvetemel
 • 100 g sammalt hvete, grovt
 • 100 g grovt rugmel
 • 100 g havregryn
 • 100 g solsikkekjerner
 • 1 pose tørrgjær
 • 2 ts flaksalt
 • 2 ts akasiehonning

Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin og hell over romtemperert vann og akasiehonning. Elt deigen lenge, den blir finere når du elter den varm. Kjør i 10 minutter til deigen slipper bollen.

Sett deigen til heving en times tid på lunt sted med klede over (gjerne et sted du har gulvvarme)

Ta deigen ut, kna den godt på bakebordet, og del i passe store brødemner og ha dem i smurte brødformer. Etterhev i 30-40 minutter.

Dryss gjerne over litt mel eller korn og lag eventuelt litt kryss eller streker med skarp kniv og stek på 200 grader i om lag 40 minutter. Jeg tar de ut av forma litt før de er ferdige og steker ca 5 min uten form slik at de også får litt sprø skorpe under. Simsalabim, verre er det ikke👍

Rett og slett et “heilt vanlig brød”

Så er det et godt råd; legg ikke brødet bort i plast! For å beholde sprø skorpe bør du ha det i et reint tørkle (oppvaskhåndkle) eller brødpose av stoff. Da beholder du sprø og god skorpe (om du ikke liker den litt “dvask” da….).

En fin dag til dere alle! Xoxo, Lise

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg