Pre sekstiårs krise???

Det er helt riktig at jeg kan telle noen korte uker til jeg blir 60, men at jeg har 60 års krise????

Det kom lynkjapt fra min kjære og munnrappe datter etter at jeg fortalte at jeg hadde fått en liten lyske skade og lattermildt sa; «er ikke verst å få »idrettsskade» for første gang i livet rett før jeg fyller 60😅 var jo egentlig på tide». Da ble jeg møtt med at; «sånn er det når en kommer i 60 års krisa -og 60 er de nye 40, så stemmer det, 40 års krisa er blitt til 60 års krisa». Ja, ja……. er enig i at jeg har trent/mosjonert rimelig mye siste året, men det er vel heller et resultat av «helse krise» i kombinasjon med «Korona krise», slik jeg ser det da……..😉 Men at 60 er de nye 40, ja det kan jeg leve med!!! Lyske «skaden» kom nok som et resultat av mye skigåing i påsken, så jeg har vært litt begrensa denne uka. Har funka greit å sykle, men tror at skia skal få hvile til jeg er symptomfri. Kan være langvarig, så blir litt rolig nå en stakket stund.

Men «60 (40) års krisa» vil definitivt fortsette, «feirer» om noen dager 1 årsjubileum på sist jeg lå neddopa på grunn av ryggen, så fysisk aktivitet er «medisin» bedre enn noe💃💃💃👍

Men det er helg folkens! Hvorfor ikke lage en aldeles nydelig helgehøne (er kylling da…) i morgen eller søndag?

Deler derfor en nydelig kyllingrett med dere. Den var ment som «Påskehøna», men kom ikke på bordet før 2 påskedag.

Er det en råvare som alltid blir bra så er det hel kylling og den lages i mange varianter gjennom året her i huset. Her er det en relativt enkel og utrolig velsmakende oppskrift som har blitt en «slager» her:

 

Helstekt helgekylling (minst 4 pers)

 • 1 kylling (ca 1,5 – 2 kg)
 • 4 gulerøtter
 • 20 aspargesbønner/brekkbønner
 • 10-15 perleløk
 • 8 hvitløksfedd
 • 2 ss Dijon sennep
 • 3 ss olivenolje
 • 2 sitroner
 • 500 g små poteter
 • 1-2 dl kyllingkraft (ev vann med kyllingfond)
 • 3 dl fløte
 • 500 g jordskokk
 • 2 dl grovt havsalt
 • salt, pepper
 • 1 potte salvie

 

Til servering

 • god olivenolje
 • urter (salvie, timian, bladpersille)

Forvarm ovnen til 180 grader. Ta kyllingen ut av kjøleskapet og la temperere i ca 30 min. Dryss over godt med salt og pepper og gni inn i kyllingskinnet. Vask, rens og skrell grønnsaker (ikke jordskokken, bønner & potetene). Gulrøttene deles i jevnstore biter. Legg grønnsakene i en ildfast form (ikke jordskokkene, bønner & poteter), legg kyllingen over. Del en sitron, press ut saften og bland den med sennep og olivenolje. Del den andre sitronen i båter og “stapp” inn i kyllingen sammen med en halv bunt salvie. Pensle kyllingen med sennep og sitronblandingen.

 

Klar for steikeovnen

 

I en annen form fyller du havsalt og spre jordskokken over. Sett både kyllingformen og jordskokkene i ovnen. Etter 30 min fyller du kyllingformen med kyllingkraft og legger i potetene og aspargesbønnene. Etterfyll med vann om det ser ut til å bli tørt. Stek i ytterligere 30 min og mos hvitløksfeddene med en gaffel i forma og hell over fløte. Stek i 10-30 minutter til, avhengig av størrelsen på kyllingen. Stikk en kniv inn mot lårfestet og om kraften er klar er den ferdig. Alternativt kan du bruke steketermometer; Kyllingen bør ha kjernetemperatur på minst 68 °C. På 75 °C er den helt gjennomstekt. Jordskokkene skal steke ca 1 time (+) avhengig av størrelse. Kjenn med en kniv om de er møre.

 

Bon Apetite

La kyllingen hvile noen minutter før servering. Smak til sausen med salt og pepper. Del jordskokkene i 2 når de er ferdige og drypp over olivenolje og urter. Jeg brukte kun salvie, både til å drysse over jordskokkene og kyllingen før servering.

Retten får en nydelig smak av sitrus, sennep og salvie. Enjoy!!!

Må legge til at noen får en ganske heftig tarmreaksjon av jordskokk. Jeg syntes jordskokk er helt nydelig, men etter den søte kløe kommer den sure svie hos meg………😝 Bør helst forskanse meg i eget rom et døgn etter jeg har spist det, men det er verdt det, av og til ihvertfall.

Ha en fin helg folkens, det blir fint vær og endelig rimelig vindstille! xoxo, Lise

(Del gjerne innlegget☺️)

Et heilt vanlig brød….

MHva er vel bedre enn et godt hjemmebakt brød! Men om du ikke har en “sikker” oppskrift er det ikke alltid det blir like vellykket. Det finnes så mange typer brød at jeg går meg helt vill i jungelen av oppskrifter. Surdeigsbrød, eltefrie brød, grytebød, brytebrød og jeg veit ikke hva. Har heller ikke oversikt over hvor mange mislykka brød jeg har bakt; surdeigsbrød er gitt opp foreløpig, men har finni fram til noen eltefrie grytebrød som jeg syntes er bra, oppskrift på et av de har jeg lagt ut tidligere, det finner du her. Men det krever planlegging, 12 timer eller mer. Jeg er også glad i veldig grovt brød, men ofte blir de altfor for “tunge”….. Kjøpebrød duger bra av og til, men blir litt “lei”…..

I påsken fikk jeg lyst på et “heilt vanlig brød”. Dvs et brød som du lar heve en normal time, baker ut, etterhever og steiker. Liksom mer i en helhetlig prosess og om du setter deigen på morra’n har du nydelig ferskt brød til lunsj. Da tar en det en har av mjøl i skuffen. Men en ting har jeg lært av min svigermor; ha alltid rugmel i brødet slik at det holder seg “saftig”, så det er alltid i skuffen både hjemme og på hytta. Så jeg bakte da et “heilt vanlig brød” som ble utrolig luftig, sabla godt og med sprø skorpe og jeg tenkte jeg skulle dele dette med dere.

 

Et heilt vanlig brød (2 stk)

 • 7,5 dl vann
 • 600 g hvetemel
 • 100 g sammalt hvete, grovt
 • 100 g grovt rugmel
 • 100 g havregryn
 • 100 g solsikkekjerner
 • 1 pose tørrgjær
 • 2 ts flaksalt
 • 2 ts akasiehonning

Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin og hell over romtemperert vann og akasiehonning. Elt deigen lenge, den blir finere når du elter den varm. Kjør i 10 minutter til deigen slipper bollen.

Sett deigen til heving en times tid på lunt sted med klede over (gjerne et sted du har gulvvarme)

Ta deigen ut, kna den godt på bakebordet, og del i passe store brødemner og ha dem i smurte brødformer. Etterhev i 30-40 minutter.

Dryss gjerne over litt mel eller korn og lag eventuelt litt kryss eller streker med skarp kniv og stek på 200 grader i om lag 40 minutter. Jeg tar de ut av forma litt før de er ferdige og steker ca 5 min uten form slik at de også får litt sprø skorpe under. Simsalabim, verre er det ikke👍

Rett og slett et “heilt vanlig brød”

Så er det et godt råd; legg ikke brødet bort i plast! For å beholde sprø skorpe bør du ha det i et reint tørkle (oppvaskhåndkle) eller brødpose av stoff. Da beholder du sprø og god skorpe (om du ikke liker den litt “dvask” da….).

En fin dag til dere alle! Xoxo, Lise

Påskens vakreste eventyr

Da er påsken 2021 historie🐣 Håper den har vært bra for de fleste, men la oss håpe at vi neste påske er ferdige med restriksjoner, anbefalinger og dette «annerledes livet» som har gjort at mye er satt på «hold», utsatt og mange kjenner på tristhet og sosial «avstumping».

Jeg og vi har i sum hatt en flott påske, vel har det vært mye vind, men må bare krumme nakken og tåle det. Som nevnt tok vi turen til Imingfjell for nye eventyr. Vakreste plass jeg vet om i “nærmiljøet”, men også rimelig værhardt. Et døgn på jakthytta og dag to var planen telt. Men det blåste opp og var meldt en del minus så vi fikk betenkeligheter. Med 0-soveposer forstod vi at å møte både vind og kulde i telt ikke ville bli en spesielt god opplevelse, så vi måtte bite i det sure eplet og kansellerte “Camp Imingfjell”. Ikke gitt opp planen, men vær og “opprusting” må være litt bedre på “førstereistur”.

Heldig er jeg som fikk oppleve denne soloppgangen….

 

Det neste eventyret var å gå på ski fra Imingfjell til hytta på Vegglifjell. Jeg var så heldig å møte en god bekjent, Mrs S, tilfeldig i skiløypa på Vegglifjell tidligere i påsken og fikk spørsmål om jeg kunne tenke meg å være med på denne turen. Det har jeg drømt om lenge, men sannsynligvis ikke vært i bra nok form selv om lysta har vært der. Nå burde jeg imidlertid være fysisk rusta for denne turen på 4 mil, har lagt bak meg over 1000 km denne skisesongen, så burde tåle 4 mil, selv om dette ville bli sesongens- og den lengste turen jeg har gått “ever”. Og Mrs S har gått turen flere ganger tidligere, så jeg fikk god info og ble godt forberedt.

Påskeaften så ut til å bli “perfekt” da vinden var helt innafor og sol fra morran til kveld. Det var noe harde løyper og skal sies at vi nok var litt “Bambi på isen” første 1,5 mila, var som en hyttenabo sa “er som å gå på en islagt parkeringsplass”……. Nå, SÅ ille var det ikke, men ja, rimelig hardt og innbitt konsentrasjon for å holde balansen og ikke møte bakken som kunne blitt et rimelig ublid opplevelse. Voksne damer og klart skjørere enn når vi var 20, må passe seg litt så ikke fjellets hjelpemannskaper må tilkalles og det blir flere uker rekonvalesens. Men 2 lykkelige damer ankom til mat og rast på Lufsjå hvor vinden tok litt tak, men godt innpakka Jerven sekk blei det “helt greit” og matpakka smakte bedre enn noen gang. Ja, denne gangen var det helt tradisjonell “flatklemt” matpakke, men med kjempegodt hjemmebakt brød. (Oppskrift følger seinere) På resten av turen var føret “greit”, men det skal sies at det var luksus å møte oppkjørte løyper på Slepeskardet! Kreftene holdt god og vel, selv med en lyske som krangla litt og Mr T stod klar med bobler i glasset når vi kom til hytta. Det glasset smakte jeg love!!! Var sliten, men absolutt ikke utslitt.

Men for en opplevelse! Det var som å gå i en “drøm” av det vakreste du kan tenke deg. Glitrende hvitt, blå himmel, sol og plutselig kommer Gaustadtoppen frem som en skulptur i det fjerne. Det kan ikke beskrives med ord og er pur lykke!  Lykke følelse er jo ikke en varig tilstand, det er øyeblikk som kommer i korte sekvenser og som kanskje blir sjeldnere med åra, men underveis på denne turen smakte jeg godt på lykke følelse og turen ble definitivt “påskens vakreste eventyr”, selv om jeg har hatt mange fine turer.

 

Lekkert

 

 

Dette var en aldri så liten personlig seier og jeg er definitivt “tent” på flere fjelleventyr. Jeg er imidlertid avhengig av turfølge, er både litt pinglete og redd for å begi meg på nye turer, nye steder og nye opplevelser aleine. Det blir mange aleinedager/helger når Mr T setter støtet inn på trening (det er allerede godt i gang for øvrig) og jaktprøver med den minste firbeinte “håpefulle”, så gi beskjed om det er noen flere som kunne tenkte seg fjelleventyr med følge 🙂 Og en STOR takk til Mrs S for at du inviterte meg med på denne turen, jeg er evig takknemlig❤️

En god 2 påskedag i vindværet til dere alle 🙂 xoxo, Lise