“Jomfrukammerset” – “Det Sorte Hull”

Selv om blogginnleggene kommer med litt større intervaller enn hva jeg hadde innledningsvis er det på ingen måte stopp i blogginnlegg. Kanskje begynner jeg å lide av “brakkesjuken”? I hvert fall er ikke skrivelysten like påtrengende som før.

Men i dag tenkte jeg at jeg skulle presentere et nytt rom i “Keramiker Hansens hus”. Jeg har tidligere postet et par innlegg om huset, bl.a. “Ragnas butikk” og ” Nå har dem f…. endelig kommet ut av skapet”.

I dag tenkte jeg å fortelle dere om “Jomfrukammerset”. Litt av en betegnelse, men dette rommet lå også i første etasje i huset vårt. Det lå som en liten tarm mellom Ragnas butikk og entreen. Rommet har også en takhøyde på 3,60 og var et slags lager med hyller fra ståhøyde til tak. I tillegg sies det at når Keramiker Hansen hadde unge keramikere som kom i uker eller måneder for å lære, nærmest “lærlinger” å betegne, så hadde de en seng under hyllene og de overnattet i dette rommet (det tenker jeg mange hadde fixa i dag😅).

Jeg har ikke et spesifikt bilde av dette rommet. Men i bildet under som er fra “Ragnas butikk”, var boden der veggene er malt hvitt på bildet. Vi hadde imidlertid da allerede revet veggen og åpningen som gikk inn mot “Ragnas butikk”. Men uansett er dette et slags “før” bilde.

Vi hadde behov for et gjestetoalett i 1 etg. Og ikke minst; Mr T måtte ha et rom for han kunne spyle av sine 4beinte englebarn. Vi bestemte da at “Jomrukammerset” skulle bli til “Det sorte hull”.

Og det ble “Det sorte hull”! Det vil si jeg hadde en ide om at alt inne i dette rommet skulle være sort og mystisk med en fargerik eller “orientalsk” vegg bak toalettet og prismekrone. Kanskje ikke helt vanlig for et gjestetoalett, men så er ikke dette et “vanlig” toalett med 3, 40 i takhøyde (fikk senket dette taket med 20 cm), bredde på ca 1,50 og lengde på 3,50 og med huseiere som er litt over gjennomsnittet kreative på interiør (får kanskje snakke mest for meg sjøl). Imidlertid var vi hos en forhandler som var hakket mer kreativ enn oss. Meldinga var “la nå dette rommet være HELT sort”, men kjør GULLTAK og et kunsverk på veggen bak toalettet istedenfor tapet. Den ideen festa seg og slik ble det! Vegger i dempet sort, sorte fliser på gulv, spesialstøpt vask (pga at rommet var så smalt), sort vegghengt toalett (nesten ikke mulig å se i bildet) og jammen ble det gulltak med prismekrone og kunst på veggen av Kongsberg kunstneren Ane Skillberg – Art by Ane.

Jeg er veldig glad i dette bildet som jeg fikk i presang av Mr T (tror det var til jul i 2018) med tanke på at det skulle inn i huset her. Det er et blikkfang i rommet og blir en flott “fargeklatt” i “Det sorte hull”. Det som er bra er jo at om jeg ønsker bildet et annet sted i huset og finner på noe annet morsomt på denne veggen kan rommet forandres når jeg får et innfall. Veldig smart fremfor å “låse” endeveggen med tapet.

Her litt bilder fra rommet som er litt vanskelig å fotografere uten skikkelig vidvinkel pga av at det er så smalt og mørkt (har ikke utvikla mine fotoferdigheter så veldig……), men det er et sort toalett under bildet.

 

Sjøl syntes jeg at dette rommet er utrolig kult og som det meste annet i huset, er vi veldig fornøyd med resultatet! Hvor praktisk det er med sort, ja se det er en annen sak🙄

 

More to come om huset vårt, blir litt i “rykk og napp”. Med det ønsker jeg dere alle en supers langhelg! xoxo, Lise

To skritt frem og tre tilbake

God morgen godtfolk; long time no see….., men håper alle har det bra der dere er på tross av unntaktstilstand.

Som dere sikkert forstår har jeg hatt en skikkelig skrivetørke. Først og fremst av “naturlige årsaker”; helsa. Deretter kom jeg bare ikke i gang igjen, skrivelysten uteble rett og slett uten noen spesifikk grunn. Uansett; jeg hadde jo et innlegg der jeg skrev om at ryggen hadde gitt meg noen utfordringer, men at jeg var på bedringens vei og var i full gang med gjøremål, ikke lest? du finner det HER

Men Eva var ikke lenge i paradis. Det tok ikke mange dager før jeg lå horisontalt igjen, med de “gode gamle” ryggkrampene som jeg trodde var historie etter at jeg opererte nakken for 3 år siden. Kort fortalt har jeg flere nakkeprolapser, noe jeg har hatt i mange år og som har medført kramper i ryggen, bak skulderbladene, nummenhet i armene osv. Ryggkramper er en utrolig smertefull tilstand og pågår over dager og av og til uker, er bare skikkelig opiater som hjelper til en viss grad, men blir jo i en “ikke fungerende” tilstand. Uansett, etter utredning fikk jeg en operasjon der to dårlige skiver med prolapser (de to verste) ble fjernet, og trykket på nerven forsvinner. Skiven blir erstattet av et lite implantat som gror fast. I mer enn to år var plagene så å si borte, før det var på’n igjen sist sommer. Og igjen nå, denne gangen langvarig. Det er mye smerter og jeg er ikke mye tess når disse periodene kommer. I tillegg blir jeg mentalt helt satt ut, er fryktelig tungt å ta innover seg at operasjonen ikke ga varig resultat. Men jeg har nå fått henvisning og skal på ny runde med utredning. Får bare krysse fingrene og håpe på varig bedring på en eller annen måte…….

I skrivende stund føler jeg meg rimelig bra, bare småtteri av plager som en må regne med i en snart 59 år gammel skrott. Og har siden påske kost meg med fint vær og daglige turer i skauen som jo er noe av det bedre de fleste av oss kan gjøre; komme seg ut og være i fysisk aktivitet. Noe treningsstudioperson er jeg definitivt ikke, men liker meg veldig godt ute både på ski og barmark. Gleder meg nå til å komme tilbake til hytta til helga med lange og fine skiturer i vårværet.

Men selv om jeg har hatt “skrivetørke” har jeg pusla med litt av hvert. Blant annet brødbaking. Jeg forsøkte meg på en surdeigsstarter, det fikk jeg ikke til. Gode råd og oppskrifter mottas med takk! Men har begynt å bake et eltefritt brød som jeg etterhever i hevebolle og steiker på pizza stein. Det blir fantastisk godt og tenkte jeg kunne dele denne oppskriften (2 brød) med dere:

 

  • 400 g steinmalt hvetemel
  • 300 g emmermel
  • 200 g speltmel
  • 100 g havregryn
  • 50 g linfrø
  • 1 ts salt
  • 1 ts tørrgjær
  • ca 7-8 dl kaldt vann
  • ca 1 dl olivenolje
  • 1 ts akasiehonning

Her er det bare å slå sammen det tørre og spe med væske til en passe deig, den skal være litt klissete. La stå til heving i 8-20 timer. Slå sammen, ta over i en godt melet hevekurv (fås bl.a. På Chlas Olsson)  og etterhev i 0,5-1 time. Så hvelver jeg den over på en bakespade og vipper den inn på bakestenen på bakestenprogram (den gir 300 grader). Lar det stå i ca 30 min, jeg liker at brødet får ordentlig god skorpe, men denne bakeformen er jo rask. Om dere ikke har bakesten/bakestenfunksjon, tipper jeg det går rimelig greit å steike m full guffe på steikeovnen (ikke grill da 😂)….

Blir et kjempegodt brød og jeg bytter ut tørrvarene litt etter hva jeg har, sist tok jeg i litt gresskarkjerner. Jeg oppbevarer ikke brødet i plast. Syntes definitivt det er best å bare ha det i et klede eller bivoksark. Om du fryser brødet må du jo pakke inn i plast, men om du setter det frosne brødet inn i stekeovnen på 100 grader i en halvtimes tid, er det som nybakt igjen.

Nå er jeg straks klar for ny dag på hjemmekontor som jeg syntes begynner å bli litt “traurig”, men sørger for et avbrekk midt på dagen slik at kroppen og hue skal fungere.

 

Ha en fin dag folkens, nok en nydelig sommerdag, så bare nyyyyyt! xoxo, Lise