Fangsmann og Masterchef

God kveld folkens!

Da er helga godt og vel over, en veldig fin helg. Var veldig hyggelig å ha familien på besøk på søndag, veldig koselig å se igjen M&M, men ingen klemming… Uansett godt å være sammen og med veldig fin tur i Storåsen og Beckerkjøkkenet.

På lørdag ble det bursdagsfeiring og nydelig middag. Fikk forrett med rogn av fjellørret fra Sønstevann, fiska og konservert av Mr T – fangsmannen sjæl. Den ble servert på vårt veldig gode hjemmebakte flatbrød med rømme og finhakka sjalottlauk og et glass god hvitvin. Om du fisker ørret eller laks og den er full av rogn, ikke kast rogna, den er helt fantastisk å konservere og om du skulle kjøpt den, da snakker vi kilopris! Oppskrift på å konservere finner du HER

Som jeg nevnte i lørdagens innlegg, skulle Mr T diske opp med sjølskutt rype. Denne gang helstekt og med godt følge av fløtesaus med blåmuggost, rosenkål og russiske erter. Det var bare helt himmelskt! Det ble mange timer på kjøkkenet, men det er vel helt greit? Han må bruke mye tid på kjøkkenet om vi skal snakke balanse i timer bak grytene tror jeg…….☺️ Om du har ryper i fryseren er det bare å lade opp til helga med denne retten. Oppskrift på rypemiddagen finner du HER

Det skal være sagt at den rypa går det relativt mange timer med jakt og jakttrening i året for å få (nei det teller ikke på kontoen bak grytene, dette er vel en lidenskap som er høyst frivillig), desto gjevere å med slike middager og det er alltid Mr T som tilbereder disse middagene; så her snakker vi fra fjell til bord!

 

 

Og en bursdag er ikke fullendt uten en kake og lys, det ble det også; Tropisk Aroma!

 

 

Jeg må også fortelle at han fikk en flott morgenkåpe av meg i bursdagspresang, kjøpt i nærbutikken Petronella&co her i Kongsberg!! Der har jeg forøvrig også kjøpt litt interiør de siste dagene, utrolig mye fint der og en veldig hyggelig butikk!

Nå er middagen fortært, skauturen gjort unna og tror jammen jeg begynner å vaske litt inni skuffer og skap på kjøkkenet. No må’n gjørra💃👍 Ha en fin tirsdags kveld! xoxo, Lise

 

 

Ragna’s butikk

God kveld godtfolk.

Dagens økter utført og nå sitter jeg å koser meg med et glass vin og kan bare glede meg til middag som jubilanten sjøl skal lage, jeg kan bare kule’n! Det er ikke hverdagskost å ikke ha regien på middag og det er heller ikke hverdagskost med rype til middag, men sånn er det når en har ordna seg en fangstmann👍 Jeg har gjort alt som stod på lista i dag, til og med planta i delvis frossen jord på kirkegården i Hvittingfoss.

I et tidligere innlegg skreiv jeg at jeg skulle vise dere litt av huset vårt. Vi var jo så heldige at vi kjøpte “Keramiker Hansens hus” i juli 2018. Huset er fra 1852, og var før Keramiker Hansen tok over i 1960, “Det kongelige snekkerverksted” for Sølvgruvene i Kongsberg. Overdragelse i august samme år og etter omfattende restaurering kunne vi flytte inn 1 mai 2019. Vi syntes vi har fått oss et fantastisk hus, moderne og funksjonelt i gammel innpakning og så sentrumsnært som det bare kan bli. Til alt overmål fikk vi også Kongsberg kommunes vernepris for 2019! Det varmet og var kjempestas! Vi har hatt veldig god veiledning og hjelp fra byantikvar, fylkeskonservator, arkitekt og sist, men ikke minst utrolig gode håndverkere. Her skal ingen være glemt; snekkere, elektriker, rørlegger, blikkenslager, mur og peis, steinleggere & graver, malere, teppeleggere, tapetserere og Kirkens bymisjon som gjorde en kjempemessig ryddejobb. I tillegg en liten vindu- og dørprodusent i Kvitseid (som også har oppdrag for riksantikvaren) og sist, men ikke minst kulturhåndverkere og malerkonservator (som også jobber for riksantikvaren) fra Dal i Hedmark som har restaurert de enestående dørene vi har i dette huset. Dørene er en kulturskatt i seg selv og et smykke i huset. De kommer jeg tilbake til i et seinere innlegg. Så; vi har nok gjort mye riktig og på ingen måte gjort noe med dette huset som ikke var i tråd med anbefalinger og godkjenninger. Forøvrig har vi takhøyde på 3,60 i første etasje, en fantastisk, men også noe utfordrende takhøyde.

 

 

I dag tenkte jeg å vise litt bilder fra “Ragna’s butikk” som var snekkermesterens kontor når det var snekkerverksted her. Det er nå vår tv stue og er beholdt så godt det lot seg gjøre, temmelig “autentisk”. Dvs at rommet ikke kunne isoleres og selv med gulvvarme og en snill vinter kjenner vi at det er et litt kaldt rom, men er bare å pakke seg inn med pledd😬

Slik så rommet ut før vi startet (bildet er fra Kvinner og Klær tidlige på 60 tallet da det var reportasje om huset innvendig (vet ikke hvem dame er)):

 

Her er det det lagt gulvvarme, veggene måtte males (de var rimelig ødelagt) men, vi fant en farge som var “riktig” i forhold til listverk og vindusinnramming. De er ådringsmalt, sannsynligvis med kobber i malinga, veldig uvanlig i følge malingskonservatoren og vi har kun vasket med forsiktig grønnsåpevann for ikke å ødelegge patinaen i disse flotte omrammingene. Taket har “mage”, men er også beholdt opprinnelig (men lurer av og til på om det kommer til å falle i hodene våre) og listene i overgang vegg/tak som er sjablong”malt” har vi også beholdt.

 

 

Her er det en koselig sofakrok der vi kan krølle oss sammen når vi ser tv, en gammel gyllenlærsstol, litt “mitt Afrika” og wall paper fra Gruvene i Kongsberg. Brannmuren var “falsk” og ubrukelig, så vi valgte vekk den gamle etasjeovnen, men beholdt den flotte “innramminga” og fikk laget et historisk element som ser ut som 3D bilde, veldig fint!.

Det kommer, litt stykkvis, mer om huset☺️ Ha en fin lørdagskveld folkens, bruk FaceTime til å «møte» venner og familie og ha hyggelig samvær (vi hadde «bakgårdsfest» i går ettermiddag på FT, kjempekos)🥂 xoxo, Lise

Marta i farta…..

Yes, nå er’a på beina igjen!!! Hadde noen dager med rygghelvete som satte meg fullstendig ut. Og, når korsryggen begynte å “komme på plass”, da fikk jeg muskelkramper i ryggen…… Au, au, au og atter au…… Blir da så “kjørt” i kropp og sjel at jeg knapt greide å jobbe det nødvendige. Men nå smiler verden igjen. Våknet i går og kjente at energien var tilbake. Ja da, kjenner fortsatt at jeg har en rygg, men nå kan jeg leve godt med den og gjøre alle vanlige ting, til og med blogging!

Mr T måtte ta seg av veganprosjektet de to siste dagene, en vellykket rett forrige lørdag; risotto med østerssopp. Den kan anbefales på det sterkeste; oppskrift finner du HER

På søndag skulle vi runde av prosjektet med rødbet burgere. La oss si det sånn; da var vi glade for at vi skulle kjøre “vanlig” mat igjen på mandag. Ikke noe mer å si om det. Men vi var fornøyd over å ha gjennomført 100%, og vekta viste 1 kg mindre på oss begge. Vi kommer nok definitivt til å kjøre “grønne” dager i ettertid, men syntes det er mye jobb og planlegging når du lager alt sjøl, det vil si ingen ferdigprodukter. Effekten reint fysisk virket på meg veldig positivt, det vil si inntil ryggen tok kvelden. Jeg hadde masse energi og var skikkelig i støtet, nå har jo hu her litt energi fra før, så veit ikke helt om det er nødvendig å bli grønn for energiens del da…..

 

Men nå må jeg gjøre unna alt jeg hadde planer om, da blir det relativt hektiske dager. I går begynte jeg å vaske tv stua, kl 06:30 var puter og pledd ute til banking og lufting. Den stua var vasket før jeg satte meg på hjemmekontoret kl 08!. Så fortsetter helgen med vasking, litt planting og besøk av Silje & co i morra. Nå skal jeg til min mor å få handlet for henne + plante litt løkblomster på kirkegården.

 

 

I dag har i tillegg Mr T bursdag! “Gavedryss” før frokost og han skal varte opp med rypemiddag og god vin i kveld. Jeg har bakt favorittkaka hans; tropisk aroma. Så vi skal feire i “tosomhet”, men det blir sikkert bra.

 

Ha en bra dag folkens, nå må jeg “heve meg rundt» så dagen rekker til alle gjøremålene! xoxo, Lise

I mens vi venter…….

Reklame | https://www.katrinuri.no

…. på at dette skal gå over må jeg ha litt gode historier på bloggen. Det har vært i overkant mye negativt og lite gladsaker i det siste. Ikke minst har hyttefolk blitt et så utskjelt «folkeslag», at vi nesten gremmer oss over å ha hytte på fjellet. Men det går over, når dette er over☺️

Så da er det jammen på tide med noen gode historier fra hyttelivet i fjellheimen! Vi kjøpte hytta på Vegglifjell i oktober 2017. Selv om vi skar unna hele byggeprosjektet og kjøpte ei hytte som var knappe 2 år gammel er det litt av en sjau å få alt på plass før den er beboelig. Og vi er i hvert fall slik at alt skal være på stell så fort som mulig, helst i går, ned til minste detalj.

Første helga vi skulle «bebo oss»,  tok vi turen til Geilo på lørdagen. Jeg hadde selvfølgelig blinka meg ut en butikk der oppe (AMOK), hvor mye skulle handles av ting og tang for å få detaljene til “hyttekosen” på plass.

Vel tilbake på hytta med bilen full av lamper, pall, lysholdere, sengeteppe og annet interiørstæsj begynner vi å bære ut av bilen. Så hører vi det roper fra nabohytta; Hei, er dere våre nye hyttenaboer? Har dere lyst til å komme på et glass champagne som velkommen til Svartli grenda? Selvfølgelig hadde vi det, og således møtte vi verdens hyggeligste og rauseste hyttenaboer! Champagne og velkommen liksom? Aldeles ikke forventa, men fy søren så koselig! Det er bare «smelt» fra meg🥰

Mette er nå en kjær og god venn. Vi meldes og ringes stadig vekk og ses jo også i vår lille hyttegrend, titt og ofte, uten at vi på noen måte renner ned dørene hos hverandre, det er ingen av oss «typene til». Men når det faller seg sånn, og bortsett fra nå som vi er «utestengt» da. Gleder meg veldig til første helga vi skal innta Svartli grenda igjen, sitte i solveggen med pølser på bålpanna og gode samtaler om «real life shit», for det er vi gode på, å dykke ned i de viktige samtalene, ærlige og utilslørt.

Mette Katrine Uri Kaldhussæter eier, driver og er designer for sitt eget firma «Katrin Uri – womenswear brand» i Norge. Hun har jobbet som designer for moteklær i hele sin karriere, bl.a. som designer for Bik Bok, inntil hun i 1992 startet sin egen virksomhet, Katrin Uri. En hardt arbeidende forretningskvinne som målbevisst har jobbet for å få et solid fotfeste i sin bransje, -og lykkes. Ei dame som veit hva hun vil, er minst like “strong lady” (hakket over) som meg og med sine meningers mot. Hun høres, hun syntes og hun er ei tvers igjennom bra og varm dame, – hun er “HEL VED”. Jeg trenger ikke å lure på om hun har noen skjulte agendager; der kommer alt “fra levra”. Så vi to i samme rom……, ja hva kan jeg si……☺️

Nevertheless; jeg var i hennes studio i Oslo for noen korte uker siden. Bestilte noen klær og et plagg levert, – så langt. Resten av forsendelsene hennes kommer ikke ut av Kina, og vi vet alle hvorfor…….. Men den blusen er imidlertid “helt meg” og jeg skal pynte meg i den en vakker dag, -når verden er i vater igjen og vi kan innta våre normale liv. Guccibeltet ligger fortsatt på altertavla og venter i esken sin , – litt på “overtid”. Det blir seremoni den dagen blusen og beltet tas i bruk kan jeg love! Ikke lest innlegget om Guccipølser og guccibelte? Det finner du her: HER

 

Denne blusen er nå «min» og masse annet lekkert fra Katrin Uri finner du HER.

Jeg håper for hennes del og for alle andre som driver innenfor dette segmentet, butikker og alle andre bransjer skal stå over denne krisa og overleve. Nå må vi virkelig sørge for å handle av norske brand, produsenter og forhandlere, Norge må på beina igjen så fort som overhodet mulig når denne “krigen” er over! Og vi må være lojale folkens, så vi raskt får folk i jobb igjen og får hjulene i gang. Glem utenlandsk netthandel, som kan spare oss for noen skarve kroner, vi må solidarisk bygge opp AS Norge igjen👍 Heia Norge🇳🇴

Jeg gleder meg stort til varene er shippa fra Kina og kommer til Norge, så jeg får litt påfyll i garderoben. Og, vi hadde en hyggelig ettermiddag på den utrolige hyggelige hytta til Mette når blusen ble levert, med ett glass god vin og en hyggelig prat, -som alltid!

 

 

Det kommer en dag igjen da alt dette er over og vi får flere slike stunder kjære Mette🥰

 

 

En spesielt god lørdagskveld til Mette og selvfølgelig alle dere andre🥰 xoxo, Lise

Veganprosjekt dag 4: Falafel, hummus og tabbouleh

God morgen godtfok!

Om ikke alt er på stell, er i hvert fall været optimalt! Heldige de som kan pakke sekken og komme seg ut om det nå er på ski eller barmark. Mr T har reist på dagstur, nei da, han er ikke så grei at han blir hjemme for å pleie meg nei. Så han skal ikke melde seg som frivillig i helsesektoren i disse dager, han stod til full stryk på “hjemmepleie” første dag. Jeg får krabbe ut til postkassa, støtte meg til veggen, låse den opp, få ut avisa og krabbe meg inn igjen…… Neida, jeg skal nok komme meg til postkassa a la “Oddny” og håper jeg kommer inn igjen. Ville vært for gæli om jeg ble liggende å forgå ved postkassa på høylys dag. Status er at ryggen IKKE er bedre, bruker en halv time ich på å komme meg opp trappa til 2 etasje… En liten forsmak på å tenke at stolheis i trappa kan bli en realitet med tid og stunder😖 kan ikke annet enn å syntes bitte, litt synd på meg sjøl nå.

Men, jeg lovte oppskrifter på middag veganprosjekt dag 4. I går ble det ikke noe kokkelering naturlig nok. Ble veganpizza fra Peppe’s, den kan jeg vel ikke akkurat skryte av at ble den beste vegan opplevelsen så langt.

Men dette altså, det er snaddermat de luxe:

FALAFEL:

 • 1 boks kikerter (= ca 3,5 dl kokte kikerter)
 • 1 liten gul løk, grovhakket
 • 3 fedd hvitløk, grovhakket
 • 1 neve frisk koriander, hakket
 • 1 ts salt
 • 1 ts røkt paprikapulver
 • 1 ts malt spisskummen
 • 1 ts malt kardemomme
 • 1 ts chilipulver
 • 1 ts pepper
 • 5 ss hvetemel

Skyll kikertene godt. Ha alle ingrediensene i en food processor og kjør til fin masse. Form små, runde boller (noe mine ikke blei, lagde de litt for store, men det er jo ikke viktig) og stek i godt med olje til de er gylne..

Farsen er ganske myk, men slik skal den være. La bollene få en stekeskorpe under før du snur dem forsiktig.
Falaflene er myke inni med en gang de er stekt, og det er meningen. Når de får ligget litt, blir de fastere. By the Wayne Falafel er opprinnelig fra Midtøsten.

 

HUMMUS:

 • 200g hermetiske kikerter, skylt i vann
 • 1 ss tahini (sesampure)/alternativt kan du bruke peanøttsmør
 • 1 knust hvitløksfedd
 • 2 ss  olivenolje
 • 1-2 ss hakket soltørket tomat
 • 1/2 ts spisskummen
 • 1 ss sitronsaft
 • 1 ts røkt paprikapuver
 •  5-6 ss vann

Ha alle ingrediensene i en food processor og kjør til fin masse, ta i mer veske (olje el vann) om den blir for fast. Jeg syntes den er best når den har litt løs konsistens. Fint å bruke på brødskiva/knekkis m eks tomat og avocado, eller som dip til grønnsaker. Har også opprinnelse fra midtøsten.

 

TABBOULEH:

 • 3 dl bulgur/couscus (jeg foretrekker bulgur)
 • 1 stor neve med bladpersille
 • 1 stor neve med mynte
 • 1/2 agurk
 • 3 tomater, skrap vekk den myke kjerna
 • 1 stor rødløk
 • 1 sitron – saften av
 • 7 ss oliven olje (kan redusere litt om en vil)
 • Salt og pepper

Kok bulgur etter anvisning på pakken, jeg bruker i tillegg 1 grønnsaksfond/terning i kokevannet for å få mer smak. Hakk alle ingrediensene smått og bland inn i den ferdigkokte bulguren.

Jeg har laget tabbouleh mange ganger tidligere, er en fantastisk smaksrik rett og har brukt det som tilbehør til grillmat og eks til stekt laks. Kan anbefales på det sterkeste om du ikke har testa dette før. Er en veldig vanlig Libanesisk rett.

Og som nevnt, supert med middagsrester til lunsj neste dag. Glemte å ta bilde av retten i all sin prakt før jeg ordna restene, var litt for ivrig på å spise snadderet.

Disse rettene sammen er veldig godt og kan anbefales på det sterkeste. Vet at falafel også er vanlig å bruke i pitabrød. Da blir det mindre å tilberede. Men dette tar det ikke lang tid å lage. Litt hakking, men det er definitivt verdt det!

Ha en flott lørdag og kom dere ut i sola, dere som kan. Jeg griner nesten over min manglende førlighet i dag, blir nok noen timer på Netflix i horisontalen her. xoxo, Lise

Bestemor går med gummi i veska og tar jaggu ei bolle eller to

Alt vel, reint bortsett fra? Her er det rett og slett bare elendighet. Fra å være skikkelig i støtet til å knapt kunne stå på beina.

Jeg var jo en smule bekymra over «plastikk kontorstolen» min. Har ikke den beste ryggen i verden og kjente i går et umiskjennelig signal i ryggen. Fikk reist til Ikea, på med gummihansker (hadde stappa veska full før jeg dro) fikk plukkelapp til stolen, rett på plukklageret, betalte og ut igjen. Puh! Men det gikk jo greit og Ikea var ikke som det pleier, var ikke akkurat kø foran kassene nei☺️ Måtte også fylle bensin på veien og gummi’n behørig på igjen! Pusta letta ut når jeg kom hjem og håper at ingen form for virus har festa seg på denna kroppen!

 

 

Mr T monterte stol og jeg var fornøyd. Stod opp i dag, litt vondt i hue og følte meg litt pjusk, men det tåler jeg og går jo ofte over. Tok meg et par Ibux og satte meg vel til rette i stolen og gikk i gang med dagens plikter. Det gikk også greit, helt til jeg skulle reise meg…… Har vel rett og slett fått for mye kjeft som hytte eier kanskje? Skal rygg til for å få kjeft i media og på FB hele tida som alle hyttefolk nå får, og min rygg var kanskje ikke sterk nok til all kjefta….. Fikk i dag beskjed om at hytte eiere bare kunne gå å ta seg ei bolle! Kan godt ta meg ei bolle eller to jeg, men må vente til manda’n da, når jeg ikke er veganer mer da.

Går nå som jeg skulle vært 90 år og prega av et langt liv med tungt fysisk arbeid, eller for mye kjeft. Får et bilde på netthinna av dokumentaren om «søskenpar til evig tid» fra Nausdal, jeg har akkurat samme positur som Oddny, bortsett fra at hun er mer lettbeint enn meg…….

Så nå ligger jeg her da, med padde’n min, kan nesten ikke gjøre annet. Jo, jeg greide så vidt å ta meg en kort dusj. Tørka meg med en hånd, den andre måtte jeg støtte til vasken for å kunne stå….. Er’e mulig……😰 har fått gjennomført det viktigste hva jobb angår, heldigvis. Men hadde også gleda meg stort til ettermiddagstur med Mrs A i ettermiddag; til og med kjøpt småflaske av musserende; vi skulle kombinere trim, sol og kos, gjøre litt ekstra ut av det, i en ellers så begivenhetsløs tilværelse om dagen. Vel det kommer vel flere dager etter at ryggen har kommet på plass igjen…..

I dag var også planen å lage «kulinariske» rødbetburgere, nå blir det nok veganpizza  fra Peppe’s isteden tenker jeg, men det duger nok🍕☺️

I går var forresten middagen falafel og tabbouleh med hummus. Det var også kjempegodt og Mr T har blitt en veldig fornøyd Mr Nistemann, alltid velsmakende rester til lunsj dagen etter for han. (Legger ut oppskriftene litt seinere)

Så veganprosjektet går ihvertfall veldig bra, maten er super, vi savner lite (bare litt kanskje), nå håper jeg bare at ryggen ikke krangler for lenge. Sa i går at; skjønner ingen ting, denne uka har gått som en røyk; har ikke fått sett verken på Netflix eller lest, “jommen sa jeg smør”……🥴

Ha en fin fredda folkens, kos dere som dere best kan, skal gjøre mitt beste jeg også med sugerør i vinglasset og nyheter om egoistiske hyttefolk, og kanskje ei bolle🙋‍♀️ xoxo, Lise

Slik går nu daga’n……..

God kveld folkens.

Det skjer jo ikke alltid så mye innafor husets fire vegger som er verdt å snakke om, gårsdagen gikk i mye jobb, litt huslige sysler, veganprosjekt dag 3. Var faktisk såvidt opptatt at jeg ikke rakk å gå tur, det var kleint… Når klokka blir 21 på kvelden er jeg klar for sofaen og litt tv. Er himla trøtt om kveldene, så legger meg ganske tidlig og sover som “en bjønn”.

Mer innhold i dag, men det får jeg skrive om i morra, dette innlegget skrev jeg så og si ferdig i går.

Men om jeg ikke har så veldig mye å meddele kan jeg jo fortelle litt om veganprosjekt dag 3.

Til frokost ble det kun litt frukt, vegansk yoghurt og granola. Personlig syntes jeg yoghurten var litt for fast i konsistens, liker den bedre litt “løsere i fisken”, men den gikk da ned.

Lunsj ble en skive ristet 100% grovt speltbrød med hummus, tomat og avocado + en knekkis med salsaen min som nå hadde fått tilskudd av litt mais som var igjen fra middag dag 2. Flaksalt, kvernet pepper og basilikum/koriander.

 

Til middag ble det Thaisuppe. Den ble kjempegod og var i tillegg lynrask å lage:

 • 1/2 rødløk – skjæres i tynne skiver
 • 2 fedd hvitløk – hakkes
 • 1 chili – deles i to, ta ut frøene og i tynne skiver
 • 150 gram champignon, eller annen sopp – oppdelt
 • 4 vårløk – deles i ca 3 cm lengde skjæres så i tynne staver
 • 1/2 rød søt paprika i tynne skiver
 • 1 gulrot i staver (julienne)
 • 2 gode ss thai chili red curry paste
 • 2 ss soyasaus
 • 1/2 skvisa lime
 • 1 neve frisk hakket koriander
 • 5 dl grønnsakskraft (vann med 1 stk grønnsaksfond)
 • 1 boks kokosmelk – light
 • 150 gram risnudler

 

Ta løk, chili og champignong og fres dette i olje noen minutter. Ha i kokosmelk og grønnsakskraft og la koke i noen min. Tilsett curry paste og soyasaus. Ha i de øvrige ingrediensene og skvis i en halv lime. Pass på at det ikke koker mye, grønnsaker er definitivt best når de er «al dente», dvs gir litt tyggemotstand. Kok risnudlene i egen kjele etter anvisning på pakken. Ha suppen i serveringsbolle og tilsett nudlene. Dryss over frisk koriander.

 

 

Og til kvelds? Da ble det et par glass vin og noen waisabipeanøtter- litt hott og veldig godt!

 

En god kveld til dere alle🙋‍♀️ xoxo, Lise

The «bubble»

Har dere det bra der ute? Det føles virkelig rart å leve i sin lille bobble, som i hver fall jeg har tilpassa meg greit til så langt, men samtidig ta inn over seg at verden rundt delvis har stoppa opp utafor stuedøra.

Det er mye jeg gjerne skulle debattert rundt situasjonen vi er i; hytteskam, koronatesting, karantene osv, men jeg bare tror jeg må legge det vekk. Men må si at debatten på NRK i går var en tankevekker på mange måter, men omtales i dag som “skrekkfilm”, og en enorm debatt i mediene i dag. Igjen så oppleves angrep og sjikane mot enkeltpersoner, HVORFOR KAN IKKE FOLK OPPFØRE SEG? Jeg blir så utrolig opprørt over at saklighet og konstruktiv kritikk er fraværende, hvor er folk hen når de fyrer løs på enkeltpersoner på så taktløs måte???? Ikke sett debatten? Da kan du se den HER.

Men jeg orker ikke å ta del i det, blir «skyti» igjen jeg også da antar jeg.  Uansett, veit ikke om det er veganmaten som gjør det, eller hva, men så langt har jeg det bra i “min lille sfære”. I går fikk jeg rigga et relativt funksjonelt hjemmekontor, men jeg må få få kjøpt meg en ny kontorstol! Den plaststolen jeg har, den holder ikke denna kroppen her med særlig lenge før ryggen tar kvelden. Tar en liten runde i byen i dag og ser om det er noen åpne butikker som det er mulig å få tak i en stol, ellers håper jeg at IKEA kan levere innen rimelig tid.

Så; Veganprosjektet dag 2 gikk veldig bra 🙂

Det ble knekkis med salsa til frokost i går, rester av Minestronesuppe til lunsj. Og til middag ble det egen konstruert “nachobowl”. I den hadde jeg “chilibeans” og stekt sopp som jeg krydra med hjemmelaget tacokrydder + “go vegan” ost til gratinering (som ikke smelta, selv om jeg hadde lest at det gjorde den…..). Taco krydder lagde jeg en stor porsjon av for lenge siden og har i skuffen. Ikke at vi har taco ofte, det er absolutt ikke blant Mr T’s favoritter, men sjøl er jeg veldig glad i Tex-Mex Food i mange varianter. I tillegg lagde jeg guacamole, som jeg bare ha til all meksikans mat. Den lagde jeg av:

 • 1 stor avocado
 • 1 chili
 • 2 fedd hvitløk
 • saften av en1/2 lime
 • en neve med frisk korander
 • salt, pepper

Jeg deler alt i mindre biter, i en blender og på null komma niks er den klar. Jeg blander i hakka koriander etter blender’n. Guacamolen kan jo bli så mild eller hot som du vil, avhengig av mengde chili og hvitløk. Jeg liker det ganske så hot…..

 

 

I tillegg hadde jeg ferdigkjøpt tacosaus og Oatly iMat Fraice (100% vegetabilsk) og div grønnsaker «attåt». Dette ble veldig godt, utrolig nok den beste “taco ish” maten som Mr T noen gang hadde spist, i hvert fall her hjemme da.

 

 

Om jeg blir litt fysen, og ja det blir jeg litt ut på kvelden. Tar noen nøtter, det demper det meste sug etter noe “snop”, men viktig å være bevisst på at en neve er maaaange kalorier. Har også kjøpt meg mangosorbet, så kan også kose meg med et par skjeer (burde lagd den sjøl, men en annen gang….)

Blir flere huslige sysler i kveld, når jobb er unnagjort i plastikkstolen, håper ryggen bærer for andre gjøremål😛

Ønsker dere en fin ettermiddag og kveld, opp av sofaen ut i lufta og kan vel begynne litt i hagen også nå? Eller plante litt fargerike vårplanter på terassen? «Snakkas» 🥰

xoxo, Lise

 

Vegan prosjekt: dag 1

Hei alle sammen,

Håper dere har det bra alle sammen, tross alt. Heldigvis har vi fint vær og har ikke portforbud så vi kan i hvert fall sørge for å ta oss en god tur i løpet av dagen. Det er sunt for kropp og sjel!!! Kan jo bli en aldri så liten mental prøvelse etterhver, så som jeg har sagt før, jeg lager en plan, følger den og holder meg i aktivitet!

Her i huset har vi gått i gang med prosjektet; Veganere i en uke. Har fått planlagt en ukesmeny og handlet det meste av råvarer i går. Heldig som har en flott asiatisk butikk som nærmeste nabo. Men jammen litt utfordrende å finne ut hva en kan spise når det ikke skal være animalsk i noen ting! Men blir spennende å se om det har en god effekt på formen og jeg har jo også fortsatt fokus på kalori inntak, selv om maten er vegansk kan det være skikkelige kaloribomber om en ikke tenker igjennom sammensetningen. Jeg skal eks ikke lage nøtteburger, skal kjøre rødbet burger isteden….

Starta som vanlig dagen med en ingefærshot, jeg lager den ikke lik hver gang og sist brukte jeg bare sitron og mye mer ingefær, nå river den litt i halsen og det liker jeg! Oppskrift i blogginnlegg HER

Så lagde jeg meg en smoothie; har kjøpt meg noen pakker med frossen blanding for smoothie, sparer meg for masse jobb og er veldig gode. Denne skal egentlig blandes med eplejuice, men jeg brukte havre og madelmelk. Det ble kjempegodt, men husk isbiter!

 

Skal riktignok sies at jeg ble tidlig sulten til lunsj, det var jo ingen kanonfrokost akkurat. Men før frokost lagde jeg også en “grønnsaks salsa”. Det er kanongodt på knekkebrødet, (som jeg baker og som du også finner oppskrift på i linken over) men renner litt, tomat og agurk etc slipper jo litt vann, så den er ikke helt tørr. Men er jo bare å ha en serviett tilgjengelig  Denne salsaen lagde jeg av:

 • Rød løk
 • Tomat
 • Agurk
 • Sort oliven
 • Koriander
  • alt hakkes smått
 • Litt soltørka tomat i olje
 • Litt balsamico eddik

Jeg kan ikke angi mengder, her slumper jeg. Og, det er jo bare å bruke forskjellige ting; det du har tilgjengelig som du tenker at passer sammen. Kan for øvrig brukes som tilbehør til masse forskjellig mat og kan piffe opp både kjøtt og fisk.

 

(Dette bildet ble jeg forresten veldig fornøyd med, jeg tar jo noen bilder for å få ett bra, men dette følte jeg at satt bra 👍)

 

Middag må vi også ha. Og i går ble det Minestronesuppe med focaccia bakt på speltmel (slumpeoppskrift) og vegetarpesto. Focacciaen hadde jeg i fryseren fra før, så det var enkelt. Oppskriften jeg brukte til Minestronesuppa fant jeg HER

 

Jeg er aldri helt slave av oppskrifter og improviserte litt. Det som er viktig er basisen, så veksler jeg litt på eksempel grønnsakene jeg har oppi og selvfølgelig ikke ost el kjøttkraft, det er ikke lov i en vegansk meny!! Ble kjempegod, men stor oppskrift, holder til minst 4 personer. Vi bruker restene til lunsj i dag og Mr T har for første gang (i min historie) med seg mat på jobb😁

Oppskrift på pesto, ta nok olivenolje så den ikke blir tørr:

 • 1 potte fersk basilikum/pose (75 g) hakket frossen basilikum
 • 1 dl rå pinjekjerner (eller andre nøtter/frø, feks cashewnøtter, mandler, solsikkefrø m.m.)
 • 1 fedd hvitløk, hakket
 • noen klunker olivenolje
 • salt
 • pepper

Tar bare alt i en blender, gjort på 2 min! Det skal være sagt at det ble veldig lite pesto, så en kan spørre seg om det er verdt det i forhold til pris. Så om du finner et godt alternativ på ferdigpesto, er det verdt å sjekke.

Skal legge ut dag for dag og fortelle resultatet av dette lille eksperimentet. Vi er i hvert fall veldig innstilt på dette, så håper vi skal greie dette 100%.

 

I dag må jeg på jobb og hente litt utstyr så jeg får rigga et litt bedre hjemmekontor, kan ikke sitte ved spisestuebordet i mange uker. Er for så vidt glad for at Mr T er på jobb, kan bli litt i tetteste laget om vi må jobbe hjemme begge to, men må vi, så går det. Blir nesten en liten forsmak på å være pensjonist dette her! Har imidlertid full forståelse av at dette kan bli en prøvelse for familier som er hjemme 24/7. Igjen vær kreative, ha en plan også håper jeg kidsa greier å tilpasse seg etter hvert selv om det sikkert blir undertrykt energi og “lopper” både tidlig og seint.

Så blir det jobbing, en tur ut i sola og en ny dag med prepping av mat og nye forsøk på ukjente retter/varianter av retter.

Ha en så fin dag dere kan folkens; stay kalm, keep smiling and life goes on 🙋‍♀️
xoxo, Lise

Hyrdestunder, “Babyboom” og skilsmisse

Vi er mange som mener mye om mangt og mye, også om Koronavirus. Men ingen av oss veit alt og det er også litt av livets fasetter å være litt bombastisk, få på plass litt diskusjoner, provosere uten at vi blir enige om alt, og det er heller ikke et mål. Men vi bør ha evne til å ta inn andres synspunkter og forstå. Det som ikke er greit er å ytre seg ufint og sjikanere andre, igjen, vi må være konstruktive og holde oss på et saklig nivå!

Jeg la meg helt flat i gårsdagens blogginnlegg. Om du ikke har lest det, finner du det HER.

Det tok ikke mange timene etter at jeg kom hjem før hytteskammen slo inn i alles hjem og hytter. Sjøl var jeg veldig glad for at jeg slapp å reise fra hytta ETTER pressemeldingen i går kveld og at jeg kom til fornuft når jeg stod opp i går morges. Det var mange hyttefolk i likhet med meg som dro til hyttene i beste mening FØR anmodningen kom og som også reiste hjem igjen. Så spørs det da, når “Silikon Mountain” er et faktum; hvor mange hytter blir “tømt”? Er jo en del innbrudd i utgangspunktet, nå som det blir helt folketomt er det jo “fritt fram”……..

Men nå er vi alle sammen i samme båt og unntakstilstand; hva skal vi fylle dagene med? Jeg tenker at jeg må ha en plan dag for dag og sørge for å lese, se gode filmer og finne litt mer ut av kameraet mitt. Komme meg ut minst en time hver dag, uansett vær. Sette opp ei liste over alt jeg ikke har fått gjort som jeg nå kan få tid til. Ikke la dagene bli som å være i “ødeland” og la destruktive krefter ødelegge for deg sjøl eller de du bor sammen med. Det er ikke tvil om at familier kan komme i situasjoner der temperaturen kan eskalere, men det motsatte kan også skje; at samholdet, omsorg og evne til å finne kreative løsninger og aktiviteter blir større og bedre enn i en ellers hektisk hverdag. Håper virkelig vi unngår en økning i “i en sofa fra IKEA sitter far og denger mor”, men vi skal heller ikke se bort fra at det også kan bli en konsekvens, særlig da noen kanskje også dukker lengre ned i flaskene enn vanlig…..

Og mange av oss har hjemmekontor, så det vil jo ta store deler av dagen, men kan jo hende det begynner å krible litt når vi sitter aleine foran pc’n i time etter time………..så noen hadde lagt ut en “filmsnutt” på FB fra “Love actually” – fornøyelig, den finner du HER.

 

 

Er heller ikke usannsynlig at “hyrdestunder” i de tusen hjem blir hyppigere i disse dager og at vil kanskje få en “babyboom” om et års tid?

 

Vi veit jo alle at når vi er gjennom denne nasjonale og globale unntaktstilstanden vil vi møte en tiværelse som aldri vil være slik livene våre var før denne krisa oppstod. Mange vil gå konkurs, mange vil få økonomiske problemer, mange parforhold vil gå i oppløsning, ja skilsmissestatistikken vil sannsynligvis gjøre et stort hopp…………

 

 

Jeg sitter nå her med blogginga mi også jeg da. I tillegg har Mr T og jeg besluttet at vi skal prøve en uke med vegan mat/plantebasert mat. Da har jeg faktisk litt å forberede; må finne oppskrifter, handle det vi trenger og sette opp en ukesmeny. Begynner muligens allerede i dag å “preppe” litt mat. Et spennende eksperiment, men så en dokumentar på Netflix for litt siden “Game Changers”. Den var en tankevekker, anbefales!

 

Ha en fin søndag godtfolk, fyll dagen med innhold og gjør det beste ut av situasjonen! xoxo, Lise